Tel : 0544 605 27 43     Doğa Köpek Üretim Çiftliği

Doğa Köpek Üretim Çiftliği

Doğa Köpek Üretim Çiftliği

EVDE YAVRU KÖPEK EĞİTİMİ – 10 ALTIN TAVSİYE

Evde yavru köpek eğitimi hakkında işine yarayacak 10 altın kuralı muhakkak okumanı tavsiye ederim. Senin ve onun mutluluğu, doğru köpek eğitimi ile mümkün.

Kısa süre sonra barınaklarla ilgili yazımı da tamamlamayı umuyorum. Ama önceliğimi yavru köpeğiyle eğitim konusunda sıkıntı yaşayanlar için “Evde yavru köpek eğitimi” konusuna verdim.

Çünkü o küçücük boyları ve sevimli suratlarıyla sabrımızı çok fazla zorluyorlar. Acaba gerçekten onlar mı sabrımızı zorluyor, yoksa biz mi yanlış yapıyoruz?

Burada yer alanlar uzman görüşü mü? Hayır değil; ama yavru bir köpeği barınaktan sahiplenmiş, uzmanlarla görüşmüş, köpek eğitim PDF ve kitapları okumuş, televizyonda yayınlanan köpek eğitim programlarını izlemiş tecrübeli birisinin tavsiyeleri olduğuna emin olabilirsin.

EVDE YAVRU KÖPEK EĞİTİMİ GÜVENLE BAŞLAR

Güvenini Kazanmalısın

Barınaklar terk edilen köpeklerin rehabilitasyon merkezidir. Hemen hemen hepsinin benzer sebeplerle orada olduğunu düşünebilirsin. Sahipleri tarafından alıştıkları düzenden koparılarak sokağa bırakılan köpekler psikolojik olarak dağılırlar. Yavru köpeklerde de durum farklı değildir. İlk ortamlarından koparılarak sokağın zorlu şartlarına terk edilir, ciddi güven problemi yaşarlar.

Güven; tüm canlıların sosyal hayatında ihtiyaç duyduğu en temel duygudur. Yavru köpeğin senin kurallarına, otoritene saygı duyup itaat etmesini sağlamak, sana olan güvenine bağlıdır. Onu koruyup kollayacağını, ona liderlik edeceğini bilirse peşinden gelmek isteyecek ve seni mutlu edebilmek için elinden gelenin fazlasını yapacaktır.

Evde yavru köpek eğitimi büyük oranda sana olan güvenine bağlıdır. Güven ve itaat doğru orantılıdır. Ne kadar çok güvenirse, itaat etmek konusunda bir o kadar istekli olacaktır. Aranızdaki bağ güçlenecek, beklentilerini yerine getirmeye çalışacaktır. Öğrenme arzusunu tetikleyip eğitimlerde istediğin noktaya daha çabuk gelecektir.

Karşısında soğuk kanlı, sakin bir lider görmek onu da sakinleştirecek ve istenmeyen davranış bozukluklarından uzak tutacaktır. Birlikte yaşadığınız süre boyunca ve eğitimlerinde soğukkanlı ve sakin olmayı bırakırsan onun davranışları da değişecektir. Saldırganlık (Agresyon) davranış bozukluğu gibi sorunlar beraberinde gelecektir.

Güvenini kazan. Ona karşı; sakin, soğukkanlı ve otoriter ol. 

Onu Sağlıklı Tutmalısın

Atamız ne güzel söylemiş; “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.”

Evet, aynı söz sevimli dostlarımızda da geçerlidir. Köpeğinin sağlıklı olması, eğitim ve oyunda istekli hale gelmesini sağlarken, öğrenme sürecini kolaylaştıracaktır.

Yavru köpeğini eve götürmeden önce muhakkak veterinere uğra. Veteriner sana ilk bilgileri verip, gerekli sağlık kontrollerini yapacaktır.

Sağlık onun mutlu bir hayat sürmesinin de anahtarıdır. Evde kendi yapacağın bakımların yanı sıra düzenli şekilde veteriner kontrolünden geçmelidir. Veteriner genel sağlık durumunu kontrol ederek seni bilgilendirecektir. Evde; parazit, asalak, cilt hastalıkları ve diğer belirtileri takip ederek veterinerle paylaşmalısın.

Zaten veterinere gittiğinde köpeğinin sağlık karnesi çıkartılacaktır. Düzenli şekilde yapılan aşılar karnesine işlenir ve takibi kolaylaşır.

Köpek sahiplerinin çoğu sağlıkları bozulan köpekleri terk ediyor ya da sahiplendirmeye çalışıyor. Bakımlarını zorlaştırmadan, onu sağlıklı ve mutlu tutmak senin elinde.

Sağlık kontrollerini sakın ihmal etme!

EVDE YAVRU KÖPEK EĞİTİMİ 10 ALTIN TAVSİYE

1- KÖPEĞİ TANIYIN

Sahiplendiğin yavru köpeğin cinsini ne kadar tanıyorsun? Onun genetik ve karakteristik özelliklerine ne kadar hakimsin?

Çoğu insan tüm köpek ırklarını aynı kefeye koyarak değerlendirir. Halbu ki; köpekler farklı fizik ve karakter özelliklerine sahiptir. Onların farklı alanlardaki yetenekleri, insanlarla olan dostluklarının yüzlerce yıldır devam etmesini sağlamıştır.

Av köpekleri, çoban köpekleri, koruma köpekleri, süs köpekleri gibi özelikler farklı ırklara aittir. Bir av köpeği ile süs köpeğinin aynı boyutta olmasını beklemek kadar aynı enerjiye sahip olacaklarını düşünmek de büyük bir yanılgıdır. Çoban köpekleri sorumlu oldukları hayvanları hem korur hem de güderler. Koruma köpekleri ise sahip oldukları alanın güvenliğini sağlarlar.

Her yönüyle köpeğini tanımadan onunla mutlu ve huzurlu bir hayatı paylaşman mümkün değil. Enerji seviyesini, egzersiz sürelerini, günlük yemek miktarını, uyku düzenini, beden dilini kısacası onun hakkında her şeyi bilmen gerekiyor.

Kendi sosyal hayatını da düşünerek ona ne kadar vakit ayırabileceğini ve onun ne kadarına ihtiyaç duyacağına dikkat etmelisin.

Büyük ve saldırgan olabilecek köpek türlerinin yavruluktan itibaren sosyalleştirilmesi, insanlara alıştırılması son derece önemlidir. Eğer onu ve özelliklerini tanımadan izole hayat yaşatırsan, ileride başka insanlara ve hayvanlara karşı saldırgan tutum sergileyebilir.

Köpeğini tanı ve onu anlamayı öğren!

2- KURALLARI ONA ÖĞRETİN

Barınaktan evlat edinilen yavru köpekler, ev düzenine geçişte oldukça zorlanırlar. Kafes sisteminde 5-10 köpekle birlikte gönüllülerin yardımıyla hayata tutunmaya çalışırlar. Eve geldiklerinde ise bambaşka bir hayat onları bekler. Çünkü evde bizimle yaşarken uyması gereken çok daha fazla kural ortaya çıkar.

Evde yavru köpek eğitimi, eve ilk geldiği günden itibaren başlamalıdır. Evin düzenine ait kurallar net şekilde ortaya konulmalı ve istisnalara göz yumulmamalıdır. Tabi ki onun ev hayatına adaptasyonunu sağlamak adına hazırlık yapmış olmalısın. Böylece aranızdaki iletişimi en etkin şekilde kullanarak adaptasyon sürecini kazasız atlatabilirsin.

Doğru köpek eğitimi onu ev kurallarına uymak konusunda istekli hale getirecektir. Daha doğrusu evde uyması gereken kurallar olduğunu anlayacak ve uyum sağlayacaktır. Önemli diğer bir hususta ev kurallarının tüm aile bireyleri tarafından aynı şekilde uygulanmasıdır. Köpeğinin aklını karıştıracak farklı uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Köpekler, dünyayı siya-beyaz görürler. Kural ya vardır, ya da yoktur. Bazen uygulanan, bazen uygulanmaya tutarsız kurallar onun gözünde kural değildir.

Ev Düzenin Öğretin!

Mama saati, oyun ve eğitim saati, ev içinde tuvaletini yapacağı alan, su ve mama kaplarının yeri, yatağının yeri, evin içinde serbest gezebileceği yerler belirlenmiş olmalıdır. Kafasına estiği gibi istediği yere girmemeli, kendi sınırlarını bilmelidir. Kurallarda esneklik yapıldıkça hakimiyet alanını genişletmek isteyecektir.

Köpeklerin sağlıklı ve huzurlu yaşamaları rutin tekrarlara bağlıdır. Belirlenen saatlerde, belirlenen eylemin gerçekleşmesini beklerler. Aynı düzen korundukça güven duygusu kazanır ve evde yavru köpek eğitimi vermeye daha uygun hale gelir.

Yaşayabileceği Alan Ayır

Uyuyacağı, dinleneceği, oynayacağı, yemek yiyeceği alanların belirlenmesi aidiyet duygusunu pekiştirir. Kendisini güvende hisseder ve kendisini aileni (sürünün) ferdi olarak görmeye başlar. Lideri takip etme dürtüsü uyanarak sahibine ve ev sakinlerine itaat etme eğilimine girer.

Yalnızlık Korkusunu Yenmesine Yardımcı Ol

Yavru köpekler eve ilk getirildiklerinde; acıma duygusu, şirinlikleri ve çıkardıkları sesler sahiplerinin duygularıyla oynar. Her ağladığında veya o ince tiz sesiyle havladığında soluğu yanında almak gibi bir hataya düşeriz.

Zamanla havlamanın ve ağlamanın iyi bir şey olduğunu düşünmeye başlar. Çünkü o eylemleri gerçekleştirdiğinde sahibi yanına gelerek onunla vakit geçiriyor. “Demek ki iyi bir şey yapıyorum” diye düşünür.

Ev içinde yalnız kalacağı ortamdaki güvenlik tedbirlerini aldıktan sonra onu yalnız bırakmaya başlamalısınız. Yavru döneminde sahibinin gidip geldiğini anlamaya başlayan köpek, yetişkin olduğunda sahibinin evden çıkmasına da tepki vermeyecektir. Nasılsa sahibi eve dönecektir, ortalığı ayağa kaldırmanın anlamı yok.

Evde yalnız kaldığında eşyaları ısırıp parçalayan, kapı altlarını eşeleyen ve sürekli havlayan köpeklerin dertlerini anlamak gerekir. Eğer enerjisini atacak kadar egzersiz yapmıyorsa çareyi yastıkları ısırıp oradan oraya savurmakta arıyor olabilir.

Kendi kurallarını ve ev kurallarını ona öğret!

3- SOSYALLEŞMESİNİ SAĞLAYIN

Yavru köpekler ilk doğdukları andan itibaren annesi ve kardeşleriyle yeteri kadar vakit geçirip sosyalleşme adına ilk adımları atarlar. Ancak, satılmak üzere annesinden erken yaşta ayrılan ve olumsuz koşullara maruz kalan yavru köpekler eksik sosyalleşirler.

Sahiplenilen yavru köpeklerin; insanlardan ve diğer köpeklerden izole büyütülmesi sakat sosyalleşmeyi de beraberinde getirir. Ne kadar çok insan ve canlı ile temasa geçerse etrafında olup bitenlerin normal olduğunu kavraması kolay olacaktır.

Köpeğin sosyalleşmesi; oyun, eğitim ve egzersizlerde sana rahatlıkla uyum göstermesini sağlayacaktır. Kalabalık ortamlara birlikte girerseniz, ilerleyen dönemlerde markete gittiğinde kapıda seni sessizce bekleyecektir. Ya da birlikte yürüyüşe çıktığınızda etraftaki insanların üstüne atlamayacak, köşede gördüğü kediyi kovalamaya çalışmayacaktır.

Sakin ve Söz Dinler Olmasını Sağlayın

Sosyalleşen, diğer insanlar ve canlılarla vakit geçiren köpekler her şeyi tehlike olarak görmezler. Alanlarının tehdit edildiğini düşünüp saldırgan tavırlar sergilemezler. Özelikle seninle birlikte geçireceği verimli zaman dilimleri onun iç dengesini bulmasında yardımcı olur. Günlük rutin yürüyüş, bisiklet gibi egzersizler. Seninle birlikte en sevdiği oyuncağıyla oynaması onu sakin yapıya geçirir ve itaat konusunda istekli olur.

Evde yavru köpek eğitiminin temelinde; güven ve sosyalleşmenin olduğunu bilmek önemlidir.

Arkadaş Edinsin

“Evden dışarı bile çıkamıyoruz”, “Köpeğim yüzünden kimse bana gelmek istemiyor”, “Arkadaşlarımla buluşmak istediğimde köpeğimi bırakacak yer bulamıyorum”.

Eğer, sadık dostunu yeni sahiplendiysen yukarıdaki yakınmaların sana çok uzak olduğunu düşünebilirsin. Ama doğru köpek eğitimi adımlarını uygulamazsan, kendini de bu tür serzenişlerin içinde bulman fazla vakit almayacaktır. Şimdi 2 aylık yavru sahibiysen, bundan 6 ay sonra irileşmiş ve yetişkinliğe doğru giden köpek sahibi olacağını unutmamalısın.

Arkadaş çevrende yavru köpeği olanlar varsa, onlarla görüşmelerini sıklaştır. Sen arkadaşınla vakit geçirirken, köpeklerin de sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Kendi yaşıtları ile oynadığı oyunlar, ufak ısırmalar, üstünlük kurma çabaları ona farklı davranışları öğretecektir. Mesela, dişlerin can acıttığını oyun oynarken öğrenebilir. Kendi yaşıtları dışında kalan; sakin, yaşça büyük köpeklerle de yakınşlaştırmalısın. Gerek kendi yaşıtları, gerekse büyük köpeklerle yakınlaştığında kontrolün sende olması istenmeyen kazaların önüne geçecektir.

Doğru şekilde evde yavru köpek eğitimi vermek istiyorsan, sosyalleşmesini sağla!

4- TEMEL İTAAT EĞİTİMİNE DİKKAT EDİN

Evde yavru köpek eğitimi süresince iki ciddi problemle karşılaşılmaktadır.

  • Yavru köpek temel itaat eğitimi
  • Yavru köpek tuvalet eğitimi

Yavru köpek tuvalet eğitim süreci sabır ve emek gerektirir. Ancak; güven, sosyalleşme, ev kurallarına uyum vb. gibi adımlar sorunsuz şekilde uygulanırsa hem tuvalet eğitimi hem de itaat eğitiminde sorun yaşanmayacaktır

Alman Kurdu, Rotweiller, Kangal gibi koruma içgüdüsüne sahip köpeklerde itaat eğitimi daha büyük önem kazanmaktadır. İlerleyen yaşlarında saldırgan tutumlar sergilememeleri, itaat eğitimine ve sosyalleşmelerine bağlıdır. Ancak itaat eğitimi büyük – küçük ırk demeden tüm köpek türlerine verilmesi gereken eğitimdir.

Aslında itaat eğitimi köpeğin ile arandaki tüm ilişkilerin düzenini kapsamaktadır.

Örneğin; Yavruyken evin içinde istediği yerde yatmasına izin verirsen, ilerleyen dönemlerde itaat sorunları yaşanmaya başlar. Çünkü; evin her yerine hakim olacağı, geçiş yollarını görebileceği yer yatmak istemesi üstünlük kurma çabasıdır. Eğer görmezden gelir ve kenarından köşesinden geçersen üstünlüğün kendisinde olduğunu düşünmeye başlayacaktır.

Bir başka örnek de yemek düzeni ve sırası üzerinden verilebilir. Yemek saatleri belirlediğin saatlerin dışına çıkmamalı. Tabi ki eğitim sırasında ödül mamaları kullanılabilir ama onu doyuracak ve yemek düzenin bozacak şekilde olmamalıdır. Yemeği önce sen ve ailen yemeli ondan sonra onun yemeğini yemesine izin vermelisin.

Sana itaat etmesi için; kararlı, soğukkanlı ve sabırlı davranmayı öğrenmen gerek.

5- KOMUT EĞİTİMİNİ İHMAL ETME

Sadık dostuna yumuşak ya da sert ses tonuyla konuştuğunda bir şeyler olduğunu anlar ama tam olarak ondan ne istediğini anlayamaz. Bu nedenle uzun cümleler yerine tek kelimelik komutlar hayatını kolaylaştıracaktır.

Başlangıçta öğreneceği basit 1 -2 komut hayatınızı kolaylaştıracaktır. Benim önerim başlangıç aşamasında “Dur”, “Otur”, “Bekle”, “Hayır”, “Otur-bekle”, “Gel” komutlarını öğretmektir.

Hayır komutu:  Son derece basit ve farklı alanlarda kullanılacak bir komuttur. Köpeğini yanlış bir davranış içinde görürsen, sert ve kesin ses tonuyla “Hayır” komutu kullanılır. Ona yaptığının yanlış olduğunu anlatır.

Otur Komutu: İkinci sıraya otur komutunu aldım. Otur ve Otur-bekle komut ikilisi birbirinden ayrılmaz bütün gibidir.

Bekle Komutu: Bekle komutu köpeğinle birlikte yapacağın işleri oldukça kolaylaştırır. Eğitim sırasında, alışverişte, egzersiz yaparken, yemeğini vermeden önce  kullanabilirsin. Kısacası hayatın çoğu alanında işine yarayacaktır.

Ben burada 3 tanesinin açıklamasına yer verdim. Ama yazının başında bahsettiğim “Bony’nin Yolu” köpek eğitim PDF içinde evde yavru köpek eğitimi verirken kullanacağın teme komut eğitimlerini bulabilirsin. İndirmek için tıkla.

Evde yavru köpek eğitiminde komut eğitimine ağırlık ver!

6- YEMEK DÜZENİ RUTİN OLMALI

Köpeklerin rutini seven canlılar olduğunu söylemiştim. Belirli işleri belirli saatlerde yapmayı severler ve beklerler. Yaptıkları her işin belirli düzen içinde olması onları rahat ve güvende hissettirir.

Yemek saatlerinin belirli olması “aç kalmayacağım” hissi uyandırır.

Mama kabında sürekli yemek bırakmak doğru davranış değildir.

Benzer şekilde yemek saatlerinin belirli olmaması, sen ve ailen yemek yerken sizi rahat bırakmayacağı, mutfak kapısının önüne kamp kuracağı anlamına gelir. Kendi yaşamına ve onun ihtiyaçlarına göre yemek saatini belirlemelisin.

Yavru köpeklerin ve yetişkin köpeklerin porsiyon ihtiyaçları farklılık gösterir. Vücut ağırlığına, türüne göre sağlıklı beslenmesi gerekir. Öğün saatlerinin ayarlanması evde yavru köpek eğitimi verirken tuvalet eğitiminde de büyük kolaylık sağlayacaktır. Genellikle yemeklerden sonra tuvaletini yapacaktır. Dolayısı ile öğünlerden sonra onu dışarıya çıkarmak eğitim açısından fayda sağlayacaktır.

Yemek düzeni konusunda diğer önemli detay ise senin ve ailenin ondan önce yemek yemesidir. Eğer yemek saatleriniz çakışıyorsa buna dikkat ederek düzen kurmak yararlı olacaktır.

Yukarıdaki tavsiyelerimi dikkat almazsan, yemek yerken seni rahatsız eden, havlayan, masadan yemek aşırmaya çalışan köpeğin olacağını garanti edebilirim. Başlangıçta, masa yanından sana bakan şirin yüzü beslemek insancıl gelebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde çile haline dönüşecektir. Bu nedenle kendi kurallarını ona kabul ettirmelisin. Bunun da yolu onu rutinlerinden ayırmamakla olur.

Köpekler rutini severler, yemek düzeni konusunda titiz olmalısın!

7- TASMAYA ALIŞTIRIN

Sahilde yürürken, köpeği ile birlikte uyum içinde yürüyen birini gördüğümüzde gıpta ederiz. Hatta bazı köpeklerin tasmaları olmadan, sahibine yapışık gibi yürümesi bizi hayran bırakır.

Tasma eğitimi yavru döneminden itibaren uygulanmalıdır. Tasma kullanımı hem köpeğinin hem de çevredekilerin güvende olmasını temin eder. Tasma eğitiminde göz önünde bulundurman gereken noktalar var. Aslında evde yavru köpek eğitimi başlı başına emek ve dikkat gerektirir.

Şimdi tasma ile ilgili birkaç madde sayacağım. Eğer köpeğin ile birlikteliğin yeni başlamışsa söyleyeceklerimin bir kısmı aklının ucundan bile geçmemiştir.

  • Tasma köpeğin güvenliğini sağlamak için önemlidir.
  • Tasma seçiminde çok dikkatli davranılmalıdır. Nefes alış-verişini engellemeyecek şekilde 2 parmak boşluk olmalıdır. Eğer çok dar tasma kullanılırsa köpeğinin sağlığı açısından iyi olmayacaktır. Ya da çok geniş tasma kullanılırsa boynundan çıkartıp güvenliğini tehlikeye sokabilir.
  • Onun yanından kısa süreliğine ayrılacaksan, tasmasını bağladığın yere dikkat etmelisin. Her tür tehlikeyi göz önünde bulundurarak tasmasını bir yere bağla.
  • Uzun süreli ayrılıklarda tasmasının mesafesi uygun olmalıdır.
  • Evde ya da bahçede uzun süreli bağlamak zoruna kalırsan, mama kabının ve su kabının erişebileceği mesafede olması şarttır. Hatta güvendiğin arkadaşında ya da aile bireylerinden birinde evinin anahtarı olsun. Planlanmayan uzun saatler süren işin çıktığında aç ve susuz kalmasını engellersin.

Tasma eğitimini küçük yaşlarda almaya başlarsa, doğru eğitim sonunda “tasmayı çekiştiriyor” şeklinde dert yanmazsın.

Tasma eğitimi ve kullanımı; onun ve çevrenin güvenliğini sağlamak içindir.

8- OYUN, EGZERSİZ VE EĞİTİMİN HEPSİ BÜTÜNDÜR

Şimdi arkana yaslan, gözlerini kapat ve çocukluğuna git 🙂 Vaz geçtim gözlerini kapatma, benimle iletişimin kesilir. Şaka bir yana çocukluğuna dair anıların gözünün önüne geldiğinde aynı anda hem oynadığını, egzersiz yaptığını hem de öğrendiğini hatırlarsın.

Oynarken tecrübe ettiklerin sana farklı şeyler öğretir. Evde yavru köpek eğitimi vermek isteyenler, sadık dostunu eğitmek konusunda o kadar çok odaklanırlar ki burunlarının ucundaki gerçeği ıskalarlar. Sadece ödül maması ya da sert tavırlarla eğitim verilmez. Onunla oynarken enerjisini atmasını sağlayabilir ve bağ kurabilirsin.

O seninle birlikte olmakta mutlu olacak ve seni mutlu etmeye çalışacaktır. Oyun sırasında enerjisini atma fırsatı bularak sakin ve dengeli hale geçecektir.

Köpeğin türüne göre her gün en az 30 dakika ile 1 saat arasında değişen egzersiz programı yapmalısın. Yavru köpeklerde başka, yetişkin köpeklerde başla egzersizler yapılabilir.

Merak, yavru köpeğin dış dünyayı tanımasını sağlar. Yürüyüş yaparak seninle birlikte dış dünyayı tanımasını sağlayabilirsin. Aynı zamanda oyun oynamak ve tasma eğitimi vermek içinde uygun zamandır. Dışarıda birlikte vakit geçirirken tuvaletini yapmasını da sağlayabilirsin.

Saklandığın yerde seni bulmaya çalışması, kokunu takip etmesi vb. dürtüleri canlı tutarak kendisini iyi hissetmesini sağlarsın. En sevdiği oyuncağı ve sahibiyle birlikte geçireceği anlar; güven verecektir.

Oyun, Egzersiz ve Eğitimin bütün olduğunu unutma!

9- ONA İYİ BAKIN

Yavru ya da yetişkin olması fark etmez, sağlıklı yaşama sahip olması iyi bakım gerektirir.

Bakım başlığını 3 alt başlığa ayırmak istiyorum;

Sağlık

Düzenli olarak veteriner kontrolüne götürmeyi ihmal etme. Veteriner köpeğini tanıdıkça, genetik ve köpeğinin özelinde oluşabilecek problemler hakkında bilgiler verecektir. Gittiğin kontrollerde ileride oluşabilecek ağır hastalıkların belirtileri görülebilir ve erkenden tedbir alma şansı yakalarsın.

Belirli dönemlerde yapılması gereken aşılarını yaptırırsın.

Beslenme ve egzersiz tavsiyeleri alırsın.

Evde yavru köpek eğitimi süresinde onunla yakın temas halinde olacaksın. Bu sayede onu inceleme şansın da olacak. Dişleri, gözleri, tırnakları, patileri, tüyleri ya da cildinde farklılıkları hemen görebilirsin.

Evde kendi başına yapabileceğin; diş, kulak ve göz muayenesiyle köpeğinin sağlık durumunu kontrol altında tutman mümkün. Yine aynı şekilde evde yapacağın; göz, kulak, diş ve tüy bakımıyla ileride oluşacak muhtemel hastalıkları engellemek mümkün.

Köpek Bakımı

Tüyler, tırnaklar ve cilt bakımı yapan profesyonel köpek kuaförleri tercih edilebilir. Ancak maliyetleri yüksek olduğundan her keseye uygun değildir. Eğer maddi olarak pet kuaförlere gidecek imkanın yoksa evde köpek bakımı hakkında veterinerinden bilgi alman mümkün.

Zamanla kendi başına pek çok şey yapabileceğini fark edeceksin. Yazın ortasında salkım saçak iç içe girmiş tüylerin ne kadar rahatsızlık vereceğini tahmin edebilirsin.

Geçen gün arkadaş sohbetinde “Ya bu köpekler doğada yaşarken sanki birileri tüylerini mi kesiyordu da şimdi biz kesmek zorunda kalıyoruz” demişti. İnsan faktörü olmadan doğada yaşadığını kabul edersek sorun ortadan kalkıyor.

Çünkü; insan faktörü olmadığında; Alpler’in zorlu kış koşullarından yaşayan Sam Bernard türü bir köpeğin, kendi başına Bodrum sahillerine geleceğini sanmıyorum.

Çünkü; doğada özgürce yaşadığında; tüylerini dökmek için belirli dönemlerde ağaçları, toprağı ya da kumu rahatlıkla kullanacakları çevrenin olduğunu da kabul etmek gerekiyor.

Kısacası bizlerle birlikte yaşıyorsa, onun ihtiyaçlarını karşılamak çaba ve emek gerektirir.

Beslenme

Canlılar için beslenme ve egzersizin önemini saatlerce anlatmama gerek yok sanırım. Nasıl kendi beslenmemize dikkat ediyorsak, benzer şekilde onun da beslenmesine dikkat etmek zorundasın. Porsiyonlarını köpeğinin türüne ve yaşına göre ayarlamalısın. Az beslenmek onu güçsüz bırakırken, aşırı beslenmesi “obezite” sorununu beraberinde getirecektir.

Mama seçiminde hassas davranmalısın. Günlük protein, kalsiyum ya da mineral ihtiyacını karşılayabilecek mamaları tercih etmende fayda var.

Onun canlı olduğunu unutma; beslenme, bakım ve sağlık ihtiyaçlarını göz ardı etme!

10 – DESTEK ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN

Evde yavru köpek eğitimini kendim vermek istiyorum dediğinde, bu yalnız olacağın anlamına gelmez. Etrafına baktığında sana yardımcı olacak pek çok kaynak olduğunu görebilirsin.

  • İnternet
  • Veteriner
  • Uzman eğitmenler
  • Köpeği olan arkadaşların
  • Kulüpler
  • Köpek eğitim kitapları (basılı yayınlar)

EVDE YAVRU KÖPEK EĞİTİMİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Evde yavru köpek eğitimi ile ilgili kendimce önemli 10 başlığı sıraladım. Şimdi dikkatli olman gerekenleri hatırlatmak istiyorum.

  • Onun sağlığına dikkat etmelisin
  • Güvenliğini sağlamalısın
  • Senin Alfa olduğunu düşünmeli (Aile bireylerine itaat etmeli)
  • Gözün üzerinde olmalı ve takip etmelisin
  • Eğitim sürecinde sabırlı olmalısın
  • Sosyalleşmesini sağlamalısın
  • Onunla ilişkinde; Sakin, dengeli ve kararlı olmalısın
  • Destek almaktan çekinmemelisin

EVDE YAVRU KÖPEK EĞİTİMİ VEREMİYORUM

Köpeğini kendi başında eğitmek isteyenler iki, üç başarısız girişimden sonra “Evde yavru köpek eğitimi veremiyorum, olmuyor!” diyerek pes ederler. Sonuç olarak, kendi başına buyruk, ev kurallarına uyum sağlamayan, ev içinde hayatı zindana çeviren köpeklere sahip olurlar.

Sokağa çıkmak, birlikte yürümek, arkadaşlarla görüşmek hatta ve hatta yemek bile işkenceye dönüşür.

Bu şekilde serzenişlere tek bir cevabım var; “Onu eğitmek için önce kendini eğitmelisin”. Onun ne istediğini anlamadan, ihtiyaçlarını karşılamadan eğitime istekli hale gelmesini bekleyemezsin. Eğitim vermek doğru ortamı sağlamakla mümkün olabilir. Gereken şartlar sağlanmadığında beklentilerini karşılamasını bekleyemezsin.

EVDE YAVRU KÖPEK EĞİTİMİ BONY’NİN YOLU PDF

Bony’nin Yolu köpek eğitimi konusunda hazırlanmış etkili bir kitaptır. Bony’nin Yolu PDF olarak hazırlanmış; cep telefonu, tablet ya da bilgisayardan okunabilmektedir. Kitabı indirmek için buraya tıklayın.

Aslına bakarsan, kitabın beni etkileyen kısmı sahiplenmeden önce yapılması gerekenleri bir bir anlatıyor olmasıdır. Eğer köpek sahiplenmeyi düşünüyorsan önce bony’nin yolu köpek eğitim kitabını okumanı tavsiye ederim.

Köpek sahiplenmek ortalama 8-10 yıl boyunca hayatına yeni bir canlıyı dahil etmek anlamına geliyor. Gerekli hazırlıkları yapmadan atacağın adımlar her ikiniz için de sorunları beraberinde getirecektir.

EVDE YAVRU KÖPEK EĞİTİMİ S.S.S

Soru: Köpeğimi nereden satın alabilirim?

Cevap: Köpeklerin satın alınmasına karşıyım, sokaklar ve barınaklar satın alınıp terk edilen köpeklerle dolu. #satinalmasahiplen

Soru: Evde yavru köpek eğitimi verilir mi?

Cevap: Herkes kendi köpeğini eğitebilir. Yeter ki; emek harcasın, sabırlı olsun

Soru: Barınaktan köpek sahiplenmek ücretli mi?

Cevap: Hayır, sahiplenmek ücretli değil.

Soru: Tuvalet eğitimi ne zaman başlar?

Cevap: Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi onu eve getirdiğin ilk gün başlar.

Soru: İtaat eğitimi nasıl verilir?

Cevap: İtaat eğitimi diye tek başına verilen eğitim yoktur. İtaat eğitimi köpeğinle arandaki davranışların bütününden ortaya çıkar.

Soru: Köpeğim çok havlıyor, ne yapmalıyım?

Cevap: Köpekler farklı sebeplerden dolayı havlar. Öncelikli olarak neden havladığını ve altında yatak sebepleri bulmalısın.

Soru: Köpeğim çok korkuyor, ne yapmalıyım?

Cevap: Geçirdiği herhangi travma sonrası korku kalıcı hale gelmiş olabilir.Travma sebebini anlayarak güvenini kazanmalısın.

Soru: Köpeğim tek başına kalamıyor, tek başına kalmasını nasıl sağlarım?

Cevap: Köpekler rutin hayatı severler. Belirlenen zamanlarda onu alıştığı davranışları yapmaya başladığınızda güveni artacak, dengeli ve sakin yapıya kavuşacaktır.

Ben diyeceğimi dedim… Sen de bi’şey demek istersen çekinme ve yorum bırak. İstersen siteme üye ol, kendi adınla makalelerini yayınlamaya başla.

Hemen Ara
Yol Tarifi Al