Alaskan Malamute Irkı
Irk ve Davranış Karakter Analizi :
Yaşları büyüdükçe olgun ve ağırbaşlı bir karakter yapısı oluşmaktadır. Yaşamış olduğu insanlara düşkünlüğü ile birlikte son derece iyi bir bekçilik özelliği ortaya çıkmaktadır.
Alaskan Malamute Cinsi
Alaskan Malamute arkadaş canlısı, şefkatli ve sadıktır ancak kendi kafasına göre hareket edebilir. Yıllar boyunca yavruluk dönemlerinden itibaren enerji dolu olurlar, ancak yaşlandıklarında biraz daha yavaşlarlar. Alaskan Malamute ustasına çok bağlı olur. İnsanlarla yeterli ölçüde iletişim kurabildiği sürece dışarıda yaşamak onlar için fark etmez. Alaskan Malamute genel olarak sakindir ancak uluyabilir ve kazmaya bayılır.
Alaskan Malamute Eğitimi
Alaskan Malamute arkadaş canlısı ve terbiyeli olsa da sadakatin sağlanması için eğitim sürecinde kararlı bir tutumla yaklaşılmalıdır. Bazı Alaskan Malamute cinsinin evcilleştirilmesi zor olabilir.
Alaskan Malamute Bakımı
Alaskan Malamute’un sık sık taranması gerekmez, ancak tüy döktüğü dönemde sert bir tarak ile detaylı bir şekilde taranması gereklidir. Alaskan Malamute ortalama 4-10 yavru dünyaya getirir ve 10-12 yıl ömrü vardır. Kas-iskelet ve dermatolojik hastalıklara karşı hassastır. Sıcak iklimler için genellikle uygun değildir, sıcak bölgelerde yaşaması durumunda gölgede durmalı, su verilmeli ve serinletilmelidir. Alaskan Malamute ne verilirse verilsin yiyecektir, bundan dolayı obezitenin önüne geçmek için çok fazla beslememeye dikkat etmelisiniz.
Alaskan Malamute Karakter Yapısı
Alaskan Malamute genellikle çocuklarla, özellikle büyük çocuklarla iyi anlaşır. Arkadaş canlısı olması, onu başarısız bir bekçi yapar. Güçlü hamlelerinden dolayı etrafta kendisinden küçük canlılar (yavrular) olduğunda kontrol altında olmalıdır. Aynı cinsteki başka bir Alaskan Malamute cinsine karşı agresif olabilir. Erken yaşta sosyalleştirilmesi, Alaskan Malamute’un diğer evcil hayvanlarla iyi ilişkiler kurması açısından önemlidir.
Alaskan Malamute Karakter Özellikleri
Enerji Düzeyi | Yüksek |
Egzersiz ihtiyacı | Yüksek |
Oyunculuk | Orta |
Başka köpeklerle geçinme | Düşük |
Başka petlerle geçinme | Düşük |
Çocuklarla anlaşma | Orta |
Yabancılara davranış | İyi |
Eğitebilirlik | Orta |
Koruma özelliği | Düşük |
Alaskan Malamute Tüy Yapısı
Alaskan Malamute’un yoğun çift katlı bir kürkü vardır. Dış kürkü kalın ve serttir, astar kürkü ise yağlı ve yünlüdür. Kürkü saf beyaz ya da beyazın gri, samur, siyah ya da kırmızı ile karışmış rengi olur, bacakları ile çenesi genel olarak beyazdır. Alaskan Malamute’un tüyleri kışın uzar ve baharda tüy döker.
Alaskan Malamute Egzersiz İhtiyacı
Alaskan Malamute’un çok fazla faaliyet yapması gerekir. Her gün en az bir saat yoğun egzersiz yapması önerilir. Alaskan Malamute kızak ya da vagon çekmekten kesinlikle çok hoşlanır, bu nedenle onunla birlikte gezmenin ya da koşmanın tadını çıkarabilirsiniz. Alaskan Malamute, egzersiz yapmasına izin verilmemesi durumunda moralsiz ve agresif olabilir.
Alaskan Malamute Yaşam Ortamı
Alaskan Malamute, apartman hayatı için uygun değildir. Aktif bir ırk olması nedeni ile en azından büyükçe bir bahçeye gereksinimi vardır. Eğer bahçeli bir evde oturuyor ve Malamutu bahçe sınırları içinde tutmak istiyorsanız, yüksek bir çit oluşturmalı ve çitin tabanını toprağa derine gömmelisiniz. Çünkü Malamutların kazma içgüdüleri kuvvetlidir ve kolayca çit altından dışarı doğru kendine yol yapabilir. Alaskan Malamutlar kendilerine ait olduğuna inandıkları topraklarda gezinmeyi severler. Kürk yapısı sayesinde dondurucu soğuklara karşı dayanıklıdır, fakat sıcak havalarda serin tutulmaları gerekir. Sıcak iklimlerde zarar görmemeleri için daima korunaklı koyu gölge bir alan ve içecek soğuk su bulundurulmasına özen gösterilmelidir.
Alaskan Malamute Kökeni
Alaskan Malamute, aşırı soğuklara karşı koyabilmek için sahip olduğu kalın kürkünü aldığı yer olan Kuzey Kutup Bölgesi’nden gelmektedir. İlk zamanlarda Alaska’da Mahlemut’ların arasında yaşadığı bilinmektedir (Mahlemute, Mahle köyü anlamına gelir). Alaskan Malamute, fokların ve kutup ayılarının geniş bedenlerini köye geri çekebilmeleri için boyut ve güç olarak zengin bir cinstir. Çok önemli bir görevleri vardır ve dolayısıyla değerli birer çalışan ve arkadaş olarak tanınmışlardır. Alaskan Malamute, 1896 yılındaki Alaska altın akımı döneminde ırkların karışmasından dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır, ancak 1920’lerde Yeni İngiltere’de bir yetiştirici ve Alaskan Malamute hayranı tarafından kurtarılmış ve sonrasında popülerliğini arttırmıştır. Alaskan Malamute, Amiral Byrl’ın 1933 yılında Güney Kutup Noktası’na yaptığı seyahatte yardımcı olmasıyla ününü kazanmış ve İkinci Dünya Savaşı’nda da toplayıcı köpeği ve arama kurtarma köpeği olarak görev yapmıştır. Prototip olarak güçlü, sert ve kızak geçebilecek güçte köpeklerdir.